Harjoittelijana käytännönläheisellä ja moniammatillisella infra-alalla


VR Trackilla teknisenä harjoittelijana toimiva Veera Pohjola arvostaa työssään käytännönläheisyyttä. Työn ja opiskelun yhteensovittaminen on osoittautunut helpoksi, ja joustoa on löytynyt jopa töiden tekemiseen Norjasta käsin.

Tekninen harjoittelijamme Veera Pohjola opiskelee kolmatta vuotta tieto- ja viestintätekniikkaa opiskelija Metropolia ammattikorkeakoulussa. Nykyinen työ löytyi viime vuoden talvella avoimista kesätyöpaikoista VR Trackin nettisivujen kautta.

– Yllätyin VR Trackin hakevan ohjelmointiin liittyvää teknistä harjoittelijaa. Silloinen mielikuvani oli, että täällä työskentelee vain ratasuunnittelijoita ja työkonemiehiä, Veera tunnustaa ja jatkaa:

– Todellisuudessa täällä on monenlaista porukkaa töissä hyvin erilaisilta aloilta.

Veerasta kiinnostavinta hänen työssään on työskentely infra-alalla, jolloin hän pääsee tekemään uniikkeja projekteja, joita ei muualta löydy. Viime kesän projektina Veera kehitti sovellusta ratalaitteiden tarkasteluun ja kiskoilla liikkuvan kaluston seurantaan. Kehityksen aikana hän pääsi lisäksi vierailemaan ratatyömailla keräämässä palautetta sovelluksen toiminnasta. Sivuprojektinaan hän on tehnyt Excel-makron nopeuttamaan assistenttien työtä. Tällä hetkellä hän työskentelee työkoneiden paikkatietoa ja suoritetietoa yhdistävän sovelluksen parissa.

Eduksi Veera mainitsee mahdollisuuden päästä tutustumaan erilaisiin ammatteihin, esimerkiksi työmaavierailujen kautta:

– Päivä kentällä tai ratatyökoneen kyydissä tuo uutta näkökulmaa omaankin työhön, sillä kentällä haasteet ovat erilaiset kuin toimistolla, hän sanoo.

Työmaakäynnit tuovat työhön myös käytännönläheisyyttä, joka Veeran mukaan tuo virkistävää vaihtelua toimistolla istumiseen. Käytännönläheisyys näkyy myös muilla tavoin.

– Perinteisesti sovelluskehittäjät työskentelevät eri yrityksessä kuin sovelluksen tilaaja, jolloin kehittäjillä ei välttämättä ole suoraa kosketuspintaa sovelluksen loppukäyttäjiin. VR Trackilla loppukäyttäjät kuuluvat parhaimmillaan samaan yksikköön. Työn vaikutuksen näkee siis konkreettisesti, ja on mukava nähdä miten työni tulokset auttavat muita tekemään työnsä paremmin, Veera summaa.

Entäpä monen opiskelijan haaste – työn ja opiskelun yhteensovittaminen? Veeran tapauksessa joustoa on löytynyt, sillä hän on voinut tehdä etätöitä aina Norjasta asti opiskelijavaihdon ajan. Myös työpäivien keskelle sijoittuvat pakolliset opetuskerrat on saatu järjestymään.

– VR Track on joustava työnantaja. Toimipisteitä on ympäri Suomen työn ja opiskeluiden yhteensovittaminen on vaivatonta. Täällä pääsee työskentelemään moniammatillisissa projekteissa, jossa oppii aina jotain uutta muidenkin osa-alueista, Veera kiittelee ja jatkaa

– Tykkään mahdollisuudesta matkustella ja tutustua ihmisiin ympäri Suomea. Näin radan varressa asuvalle opiskelijalle suuri etu on myös vapaalippu juniin, sillä kun säästää mukavasti työ- ja koulumatkakuluissa.

Teksti: Kuvat:

Siiri Heikkilä